Πιστοί στο ραντεβού μας με την Τοπική Ιστορία ξεκινήσαμε το σχολ. έτος 2017-18 και συνεχίζουμε φέτος (σχολ. έτος 2018-19) την ενασχόληση με ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τον τίτλο "100+ χρόνια από την αρπαγή των χειρογράφων και κειμηλίων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών". Στόχος μας η μελέτη και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την συντήρηση στη μνήμη των Σερραίων και όχι μόνο ενός πονεμένου κομματιού της Τοπικής μας Ιστορίας.
Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης του Νεϊγύ μετά από τον απορφανισμό της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου από τους πνευματικούς θησαυρούς του κρίναμε παιδαγωγικό να προχωρήσουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας μέσα από ποικίλες και διαφορετικές εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις.
Κύριος σκοπός μας είναι να γνωρίσουν οι μαθητές μας πως η Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου ήταν σημαντικό εργαστήρι παραγωγής χειρογράφων, καθώς η πόλη των Σερρών είχε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα κατά τη βυζαντινή περίοδο. Στην πλούσια βιβλιοθήκη της Μονής υπήρχαν πολύτιμα χειρόγραφα που με την ευσέβεια τόσο των υψηλά ιστάμενων προσώπων όσο και των ταπεινών χριστιανών και των μοναχών του μοναστηριού σωρεύτηκαν στο διάβα των επτά και πλέον αιώνων ζωής του.
Μέσα από μια σειρά δράσεων θελήσαμε οι μαθητές μας να εξοικειωθούν με το θαυμάσιο χώρο των βυζαντινών χειρογράφων γενικά και όλες τις επιμέρους παραμέτρους που έχουν συνάφεια με αυτά.
Σκοπός μας επίσης είναι να γνωρίσουν βιωματικά οι μαθητές μας το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο, να φωτιστούν πτυχές της "οδύσσειας" των κλαπέντων χειρογράφων και κειμηλίων της Μονής αλλά και της εν γένει Σερραϊκής Εκκλησίας, να μελετήσουν προσεκτικά διάφορες πλευρές του, να διδαχθούν από αυτά. Οι ίδιοι οι μαθητές ως οι κληρονόμοι και συνεχιστές αυτού του τόπου ελπίζουμε παίρνοντας τη σκυτάλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιστροφή των παραπάνω από εκεί που βίαια και άδικα αποσπάστηκαν από τους βόρειους γείτονές μας σε χρόνους δίσεκτους για τη χώρα και την περιοχή μας.
Απώτερος σκοπός μας είναι να προβληματιστούν οι μαθητές μας σχετικά με τη θέση του τόπου τους στον ελλαδικό χώρο, στην Ευρώπη αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα και να διαμορφώσουν έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα πατώντας γερά στη γνώση του δικού τους τόπου. Να εκτιμήσουν τον περιβάλλοντα χώρο και τις προσπάθειες των παλαιοτέρων αλλά και των συγχρόνων τους γι΄ αυτόν.
Τα χειρόγραφα, οι κώδικες, τα βιβλία, τα λειτουργικά σκεύη, οι περίτεχνες λειψανοθήκες συνιστούν όπως εύστοχα σημειώνει ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος τον ολόχρυσο ιστορικό κρίκο που ενώνει το απώτατο ιστορικό παρελθόν με το σήμερα ως προάγγελο και τεχνουργό του αύριο. Πρόκειται για αντικείμενα με ανεκτίμητη θρησκευτική, ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική και συναισθηματική αξία. Αποτελούν αδιάσειστα τεκμήρια της ιστορικής συνέχειας της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής στη μαρτυρική, ηρωική και αγιοτόκο Μακεδονική γη.
Ο μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαιότητας, ο Ευριπίδης, σημειώνει: "Όλβιος, όστις ιστορίηςέσχεμαθησιν". Αναμφισβήτητα είναι ευτυχισμένος όποιος γνωρίζει το παρελθόν του και φροντίζει με φρόνηση και σύνεση να μην επαναλαμβάνει στο μέλλον τα ίδια λάθη για να μην αναγκαστεί να θρηνήσει παρόμοιες τραγωδίες.
Η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των χειρογράφων και ιερών κειμηλίων, η πόλη των Σερρών είναι η πόλη τους και η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου είναι ο κατεξοχήν φυσικός τους χώρος.
Κλεονίκη Παυλίδου-Χαρίκλεια Αβραμίδου
Οι μαθητές συμμετείχαν στην ημερίδα παρουσίασης των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών την Τρίτη 7-5-2019.
Όλο το υλικό και τις δράσεις του πολιτιστικού προγράμματος μπορεί κάποιος να τις αναζητήσει ΕΔΩ..
Η ιστορία του Γυμνασίου Νέου Σουλίου
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18 υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Νέου Σουλίου πολιτιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών. Το πρόγραμμα σχετίζεται με την τοπική ιστορία και συγκεκριμένα με την ιστορία του Γυμνασίου Νέου Σουλίου, δηλαδή την ιστορία του δικού μας Γυμνασίου. Δυστυχώς οι πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν πολύ περιορισμένα, ιδιαίτερα για το διάστημα από την ανέγερση του κτιρίου που στεγάζει το Σχολείο μας (το 1915) ως την ίδρυση του σημερινού Γυμνασίου (το 1983).
Η τάξη που ανέλαβε την πραγματοποίηση του προγράμματος ήταν η Γ΄ Γυμνασίου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Δαβίτη Φωτεινή (ΠΕ07), Κυριακοπούλου Ελένη (ΠΕ01) και τη Διευθύντρια του Σχολείου Παυλίδου Κλεονίκη (ΠΕ02).
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γυμνασίου μας και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην γιορτή λήξης του σχολικού έτους.