top of page
200 η Επέτειος από την Επανάσταση του 1821

 

Γιορτάσαμε και φέτος παρά τις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που δεν επέτρεψαν την δια ζώσης παρουσία μας στο σχολείο ,την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου, 200 χρόνια από το θαύμα της Ανάστασης του Ελληνισμού. Πρόκειται για μια επέτειο ορόσημο για την πατρίδα μας, η οποία γιορτάζει μια από τις ενδοξότερες σελίδες της Ιστορίας της. Μας προσκαλεί να θυμηθούμε, να στοχαστούμε, να μετατρέψουμε τη συγκίνηση σε γνώση και τη γνώση σε κριτικό και αυτοκριτικό λόγο.

Για να ανταποκριθούμε στο χρέος μας και να τιμήσουμε τον Αγώνα με παιδευτικό τρόπο σαν Γυμνάσιο Νέου Σουλίου, οργανώσαμε ένα διαδικτυακό αφιέρωμα με δυνατά μηνύματα και υψηλούς συμβολισμούς. Παράλληλα δρομολογήσαμε για τη φετινή σχολική χρονιά ένα Projekt με τρεις Θεματικές Ενότητες, που έχουν σχέση με εμβληματικές μορφές του Αγώνα, την ποίηση και το φιλελληνικό ρεύμα με τον τίτλο “ 1821-2021. Θυμόμαστε, εμπνεόμαστε και τιμούμε το ΄21 ”, για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και σαν ένα μικρό φόρο τιμής στον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα. Επιχειρήσαμε λοιπόν μέσα από τις διαφορετικές δράσεις ένα ευλαβικό προσκύνημα στο θαύμα του ’21. Σήμερα που όλοι μας απολαμβάνουμε τα αγαθά μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας ,που γεννήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες,την αυταπάρνηση, τον απαράμιλλο ηρωισμό και την ανιδιοτελή φιλοπατρία των πρωταγωνιστών , το 1821 μας στέλνει δυναμικά και ελπιδοφόρα μηνύματα.

Κλείνοντας θα θυμηθούμε την πάντοτε επίκαιρη πνευματική Παρακαταθήκη του Γέρου Μοριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που την απηύθυνε σε μαθητές Γυμνασίου τον Οκτώβριο του 1838 στην Πνύκα:

“ Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε και, δια να γίνει τούτο, πρέπει να έχετε την ομόνοια, την θρησκείαν, και την φρόνιμον ελευθερία ”.

Κι επειδή η ελευθερία δεν κληρονομείται αλλά κατακτάται, χρέος μας είναι να αφουγκραστούμε και να υιοθετήσουμε τις αρχές και τις αξίες της ένδοξης ιστορίας μας και να διδαχτούμε από τα λάθη μας.

 

Χρόνια πολλά κι ελεύθερα!

heroes.jpg
Σχολικός Εκφοβισμός

Την 6η Μαρτίου 2021, παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, Bullying όπως είναι γνωστός ο όρος στη διεθνή βιβλιογραφία, έγινε ειδικό αφιέρωμα στο Γυμνάσιο Νέου Σουλίου Σερρών. Προβλήθηκε για το λόγο αυτό το ντοκιμαντέρ “ Η Τρομοκρατία της Αθωότητας” και ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές για το παραπάνω φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση. Αφορά το λεκτικό (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), τον κοινωνικό (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), το σωματικό (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Επειδή η ενδοσχολική βία έχει μακροπρόθεσμες και σοβαρότατες συνέπειες για την προσωπική και κοινωνική λειτουργικότητα του παιδιού, θεωρούμε ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του παραπάνω νοσηρού φαινομένου.

Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να κινητοποιηθούμε για ένα σχολείο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραχωρεί χώρο έκφρασης σε όλους τους μαθητές, είναι ανεκτικό στη διαφορετικότητα, που προετοιμάζει και κοινωνικοποιεί αυριανούς πολίτες με ήθος, αξίες και ιδανικά και κυρίως για ένα χαρούμενο σχολείο!

 

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

stop bullying.png
17 Νοέμβρη 2020

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί φέτος, στην εποχή του κορονοϊού, η σχολική εκδήλωση στο Γυμνάσιο Νέου Σουλίου για τον εορτασμό της 47ης 
Επετείου του Πολυτεχνείου.

Η μνήμη μας πρέπει όμως να μένει πάντα ζωντανή δίπλα σε όσους αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Κυριακοπούλου Ελένη.

Πολυτεχνείο.png
Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Τιμήσαμε και φέτος στο σχολείο μας την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρότι οι συνθήκες που επικρατούν διαφέρουν από κάθε άλλη χρονιά!

Ξεκινήσαμε με  τον ορισμό του σημαιοφόρου και των παραστατών και ακολούθησε η απονομή των αριστείων και βραβείων στους αριστούχους μαθητές του σχολείου μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και η προβολή της γιορτής έγινε για κάθε τμήμα χωριστά και φυσικά με της χρήση μάσκας.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε η κ. Φωτεινή Δαβίτη (ΠΕ07). 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

 

13 Οκτωβρίου 2020. Με σεβασμό στην ιστορία και τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για να αναπνέουμε σήμερα τον αέρα της ελευθερίας, μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Νέου Σουλίου αποτίουμε φόρο τιμής  στους χιλιάδες Μακεδονομάχους που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση τα ιδανικά της πατρίδας.

Ο Παύλος Μελάς, ο καπετάν Άγρας, ο καπετάν Κώττας, ο Αντώνης Μίγκας αλλά και Σερραίοι Μακεδονομάχοι όπως ο καπετάν Μητρούσης  Γκογκολάκης, ο καπετάν Βλάχμπεης Στέργιος, ο καπετάν Δούκας Ζέρβας, ο καπετάν Παπαπασχάλης (Ανδρούτσος) αλλά και τόσοι άλλοι  διαφύλαξαν την ελληνικότητα της πολύπαθης Μακεδονίας  και υπήρξαν φωτεινά παραδείγματα ανιδιοτελούς πατριωτισμού.

150 χρόνια από τη γέννηση του Παύλου Μελά, του αγωνιστή που έγινε σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και η στάση ζωής πολλών επώνυμων και ανώνυμων Μακεδονομάχων που παρουσιάστηκαν στο αφιέρωμα του σχολείου μας,  εμπνέουν  και λειτουργούν ως οδοδείκτες για τις νεότερες γενιές.

                                                                                                                                                                                                                                                     ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΧΑΡΑ

Με σκοπό να τιμήσουμε τους αγωνιστές που εναντιώθηκαν στη χούντα  των Συνταγματαρχών αποφασίσαμε οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ευάγγελο Καλαθά να αναλάβουμε τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Αποφασίσαμε να αφηγηθούμε και να παρουσιάσουμε μέσα από ένα σύντομο κείμενο τις συνθήκες που επικρατούσαν καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι άνθρωποι και κυρίως οι φοιτητές την περίοδο του 1973. Επιπλέον προβάλαμε το ντοκιμαντέρ του Π. Βούλγαρη «Το χρονικό της δικτατορίας 1967-1974», ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές του γυμνασίου μας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα την περίοδο 1967-1974 αλλά και τα συναισθήματα όλων των Ελλήνων την περίοδο εκείνη. Τέλος για τη λήξη της γιορτής επιλέξαμε το τραγούδι «Αρνιέμαι».

Μαρία Λιούσα

EΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Την Παρασκευή, στις 11 του Οκτώβρη τιμήσαμε στο σχολείο μας την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908). Αφιερώσαμε δύο διδακτικές  ώρες, για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων των Μακεδονομάχων που έσπευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας  και αγωνίστηκαν,  για να αποτρέψουν τα σχέδια των Βουλγάρων για εκβουλγαρισμό  και προσάρτηση της Μακεδονίας.  Ακούσαμε το Χρονικό του Αγώνα και παρακολουθήσαμε ένα ντοκιμαντέρ  με τα σημαντικότερα γεγονότα του και τους πρωταγωνιστές του, συνειδητοποιώντας  τη σημασία του για την προετοιμασία της απελευθέρωσης της Μακεδονίας το 1912-13.  Τέλος, παρακολουθήσαμε μια παρουσίαση, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους δικούς μας ήρωες , στους Σερραίους Μακεδονομάχους, Καπετάν Μητρούση, Χατζηπανταζή, Βλάχμπεη , Καπετάν Γιαγκλή, Καπετάν Ζέρβα, Παπαπασχάλη αλλά και σε όλους τους ανώνυμους οι οποίοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν μαχόμενοι κατά των Βουλγάρων για μια ελληνική και ελεύθερη Μακεδονία.

Αξιότιμη κ. Παυλίδου,

Το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών του Α.Π.Θ. συμμετείχε στις δραστηριότητες του σχολείου σας, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9/2019, εκπροσωπούμενο από την Επικ. Καθηγήτρια κ. Ερμιόνη Καταρτζή, με τη βοήθεια τουκ. Παππά Ιωάννη, ΚΦΑ και κατόχου Μεταπτυχιακού τίτλου «Κινησιολογίας»  του Τμήματος μας, με δράσεις που περιελάμβαναν:

  1. Σύντομη διάλεξη με θέμα: «Φυσική δραστηριότητα και άσκηση με στόχο την προαγωγή της υγείας των εφήβων», κατά την οποία παρουσιάστηκαν και διευκρινίστηκαν έννοιες όπως, η φυσική δραστηριότητα, η άθληση και οι δείκτες φυσικής κατάστασης και πως αυτοί σχετίζονται με την προαγωγή της υγείας των εφήβων, μέσα από τη συμμετοχή σε συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες, και

 

  1. Αθλητικές δραστηριότητες  με συμμετοχή των μαθητών/τριών με τίτλο«περί φυσικής δραστηριότητας ο λόγος!», οι οποίες διεξήχθησαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και περιελάμβαναν επίδειξη του τρόπου μέτρησης της φυσικής δραστηριότητας και παιγνιώδεις δραστηριότητες με συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών του σχολείου, με στόχο την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας και της άσκησης  δια βίου.

 

Με εκτίμηση

Ε. Καταρτζή

Επίκ Καθηγήτρια

Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΣΕΡΡΩΝ, Α.Π.Θ.

Την Τετάρτη 28 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του σχολικού έτους 2018-2019 στο Γυμνάσιο Νέου Σουλίου.

 Αρχικά παρουσιάστηκαν από τους μαθητές οι εργασίες τους οι οποίες εκπονήθηκαν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  η γιορτή αποφοίτησης των μαθητών της Γ΄ τάξης μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα με κέφι, μουσική και θεατρικά δρώμενα.

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Τυχάλα Φιλία (ΠΕ04.05)

Δαβίτη Φωτεινή (ΠΕ07)

1.PNG
2.PNG

ΕΠΕΤΕΙΟΣ Της 25Ης  ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Ανήκουμε σε μια χώρα που είναι μικρή στο χώρο, αλλά απέραντη στο χρόνο. Είναι μια φλούδα γης και όπως τη χαρακτήρισε ο Γεώργιος Σεφέρης, είναι ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου.

Αυτό τον αγώνα τίμησαν όπως κάθε χρόνο οι μαθητές του Νέου Σουλίου, σαν ένα ευλαβικό μνημόσυνο στο μεγάλο ΄21. Τίμησαν την 25η Μαρτίου 1821, τη  μέρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας, την πηγή του νεότερου εθνικού μας βίου, τη μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η σημερινή επέτειος, την οποία τιμά η μαθητιώσα νεολαία και όχι μόνο, πρέπει να είναι αφορμή για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα όλοι μας που θα μας οδηγούν, θα μας εμπνέουν στην εθνική μας ζωή και θα μας αποτρέπουν από πράξεις που υποσκάπτουν την ύπαρξή μας σαν έθνος και κράτος.

1.PNG

Με αφορμή την 9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η Γ ΄γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αβραμίδου Χαρά έκανε αφιέρωμα στη διαχρονικότητα, την ιστορικότητα, τον πλούτο και την αξία της ελληνικής γλώσσας.  

Τρεις Ιεράρχες.jpg
q2.PNG
q1.PNG

Στις 21/12/2018 ημέρα Παρασκευή παρακολουθήσαμε την γιορτή των Χριστουγέννων από τους μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας. Οι μαθητές και οι καθηγήτριες κ. Ηλία Έλενα και κ. Αβραμίδου Χαρίκλεια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κ. Τυχάλα Φιλίας για την υλοποίηση της γιορτής. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την γιορτή για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν και τους ευχόμαστε καλή χρονιά. 

q9.PNG
q1.PNG
q1.JPG
q1.PNG
q2.jpg
q3.jpg

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξυπνά σε κάθε Έλληνα μνήμες δυνατές και ηρωικές από την ένδοξη εποποιία του 1940. Στις 25 Οκτωβρίου 2018, ημέρα Πέμπτη, έγινε σε πανηγυρικό τόνο στο Γυμνάσιο Νέου Σουλίου η γιορτή της σημαίας, κατά τη διάρκεια της οποίας διαβάστηκε το Πρακτικό του Συλλόγου Καθηγητών, έγινε η παράδοση της σημαίας στο σημαιοφόρο και τους παραστάτες καθώς και η απονομή βραβείων και αριστείων στους μαθητές/τριες  που πρώτευσαν και αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2017-18. Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την 28η Οκτωβρίου και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε ένα αφιέρωμα στο πολεμικό Οχυρό Ρούπελ.. Επιπλέον ορίστηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ίδιο το Οχυρό.

 Την Παρασκευή 12/10/18 πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον Μακεδονικό Αγώνα με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ηλία Ελένη και τη συμμετοχή των μαθητών της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Νέου Σουλίου Σίκαλου Χρήστου, Γκαρίπη  Παναγίωτας, Γκαρίπη Γεώργιου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης οι μαθητές δραματοποίησαν έναν διάλογο μεταξύ ενός παππού-αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα και της εγγονής του και παρακολούθησαν ένα σχετικό ντοκιμαντέρ του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης καθώς και τα τελευταία λόγια του Παύλου Μελά. Ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές σχετικά με το ιστορικό γεγονός.       

ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

q1.jpg

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τη Δευτέρα 1/10/2018 και ώρα 18:00 μ.μ έγινε η υποδοχή και η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου Νέου Σουλίου από την Διευθύντρια και τους καθηγητές.

Μετά το καλωσόρισμα η Διευθύντρια Κλεονίκη Παυλίδου ενημέρωσε τους γονείς για τα βασικά θέματα της λειτουργίας και του κανονισμού του σχολείου καθώς και για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις που έγιναν το σχολικό έτος 2017-2018.

Στη συνέχεια οι καθηγητές από κάθε ειδικότητα παρουσίασαν το αντίστοιχο μάθημα. Η παρουσίαση αφορούσε στον τρόπο που διεξάγεται το μάθημα στην τάξη, στον τρόπο που θα πρέπει να μελετάνε οι μαθητές στο σπίτι και στην αξιολόγηση του μαθητή.

Τέλος οι γονείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εκπαιδευτικούς εκτός των εκπαιδευτικών θεμάτων και για πρακτικά καθημερινά ζητήματα.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ

agiasmos.jpg

Τελέστηκε και φέτος στο Γυμνάσιό μας, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018, από τον π. Χρήστο Παντούση ο καθιερωμένος αγιασμός με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, όπως κάθε χρόνο, με πατρική αγάπη και ενδιαφέρον, απηύθυνε μήνυμα στους μαθητές και τις μαθήτριες  καλώντας τους να καταφεύγουν στην Εκκλησία, τη ζεστή αγκαλιά της πνευματικής τους οικογένειας, για να ανακαλύψουν τη συμπαράσταση, την ευλογία,  το αληθινό νόημα της ζωής. Τόνισε επίσης πως στο σχολείο οι μαθητές και οι μαθήτριες εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις που θα αποκτήσουν, θα έχουν την ευκαιρία να κτίσουν μοναδικές και παντοτινές φιλίες με τους συμμαθητές τους καθώς και μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με αξίες και ήθος.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου από την πλευρά του ευχήθηκε μια δημιουργική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Μεταξύ άλλων ιδιαίτερα πρόβαλε το θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού (bulling ) καλώντας εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς σε συστράτευση και εγρήγορση  απέναντι στο παραπάνω εξαιρετικά δύσκολο στην αντιμετώπισή του φαινόμενο. Στο μήνυμά του προέτρεψε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αλληλοσεβασμού, επικοινωνίας, διαλόγου και υπευθυνότητας.

Τον αγιασμό στο σχολείο μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης κ. Λ. Παρτσανάκης καθώς και ο Πρόεδρος και μέλη του δημοτικού διαμερίσματος Νέου Σουλίου του δήμου Εμμ. Παππά.

Γιορτή Λήξης Σχ. ¨Ετους 2017-2018

 

Μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, με θεατρικά δρώμενα, μουσική, κέφι αλλά και συγκίνηση για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και την αποφοίτηση των μαθητών της Γ' τάξης, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του σχολικού έτους 2017 -  2018 στο Γυμνάσιο Νέου Σουλίου.

 

Επιμέλεια κειμένου

Τυχάλα Φιλία

Δαβίτη φωτεινή

Γιορτή Επετείου 25ης Μαρτίου 1821

Στις 23-03-2018 ημέρα Παρασκευή πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας την γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821.

Η γιορτή εκτός από το χρονικό περιείχε ποιήματα & πεζά, μικρά θεατρικά και παραδοσιακούς χορούς από το εφηβικό τμήμα παραδοσιακών χορών του Συλλόγου Γυναικών και Φίλων του χωριού μας. Τα τραγούδια που ακούστηκαν μάς συγκίνησαν και μάς μετέφεραν στο κλίμα της εποχής εκείνης.

Μέσα από τη γιορτή μάθαμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλοι οι Έλληνες αγωνιστές και τις κακουχίες που πέρασαν. Έτσι καταλάβαμε το χρέος που έχουμε απέναντι στην πατρίδα και την τιμή και τον θαυμασμό που πρέπει να αποδίδουμε στους αγωνιστές του ’21 οι οποίοι παραμέρισαν τα προσωπικά τους συμφέροντα και αγωνίστηκαν για το κοινό καλό με σκοπό την απελευθέρωση της πατρίδας τους.

Στη γιορτή πήραν μέρος οι μαθητές της Α’ & Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας με συντονίστριες καθηγήτριες τις κ. Τυχάλα Φιλία και κ. Δαβίτη Φωτεινή.

 

Επιμέλεια Κειμένου

Γραμμένου Μαριλένα

STOP BULLYING

Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Για το λόγο αυτό έγινε ένα δίωρο αφιέρωμα στο σχολείο μας για το σχολικό εκφοβισμό, φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις από τη δεκαετία του’80 έως σήμερα. Αρχικά έγινε μία σύντομη αναφορά σε θεματικές που άπτονται του σχολικού εκφοβισμού όπως ο ορισμός, οι μορφές, οι κοινωνικοψυχολογικές επιπτώσεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού τόσο για τα θύματα όσο για τους θύτες στο σχολείο και στην κοινωνία και μια κριτική επισκόπηση ερευνητικών πορισμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους zero και την ταινία με τον τίτλο Η τρομοκρατία της αθωότητας από την εκπομπή του Στ. Θεοδωράκη Πρωταγωνιστές.

Στα πλαίσια του Ακούγομαι, Εκφράζομαι, συμμετέχω σε ένα σχολείο που με σέβεται και με υπολογίζει οι μαθητές προβληματίστηκαν, μοιράστηκαν τις σκέψεις και εμπειρίες τους στην τάξη και σαν τελικό προϊόν έφτιαξαν τη δική τους αφίσα .Μέσα από τις παραπάνω δράσεις Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης άφησαν το προσωπικό τους αποτύπωμα και εξωτερίκευσαν με τον τρόπο τους τα δικά τους μηνύματα με το να γίνουν και οι ίδιοι πρωταγωνιστές των προσπαθειών για ένα πιο ασφαλές, ελκυστικό και συμμετοχικό σχολείο.

Αβραμίδου Χαρά

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού) πραγματοποιήθηκε από τη φιλόλογο Κλεονίκη Παυλίδου στη Γ Τάξη του Γυμνασίου Νέου Σουλίου  δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών στην ελληνική γλώσσα με σκοπό να αναδειχθεί ο θεμελιώδης ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Στο αφιέρωμα έγινε αναφορά στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας και τη σχέση της με άλλες γλώσσες, χρησιμοποιώντας ως βάση τις θρυλικές ομιλίες του Ξενοφώντα Ζολώτα στα αγγλικά με ελληνικές μόνο λέξεις.

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική, Οδυσσέας Ελύτης (Άξιον Εστί)

Με αφορμή την ταινία «Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα» έγινε αναφορά - συζήτηση

με τους μαθητές σχετικά με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και ειδικά των Ελλήνων Εβραίων.

Γιορτή των τριών Ιεραρχών

 

30 Ιανουαρίου, μνήμη των τριών Μεγάλων Πατέρων Της Εκκλησίας μας, Του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου  του Χρυσοστόμου. Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας. Μας χωρίζουν 17 αιώνες από την εποχή που έζησαν, έχουν όμως τόσα να πουν και στην εποχή μας και ιδιαίτερα στους νέους.

Και οι τρεις υπήρξαν κορυφαίοι στο δρόμο της θυσιαστικής αγάπης, κοινωνικοί αναμορφωτές της εποχής τους, οι αυθεντικότατοι εκφραστές της Ορθόδοξης Πίστης και οικουμενικοί διδάσκαλοι καθώς μέσα από τα συγγράμματά τους συνέδεσαν αρμονικά την πίστη με τα γράμματα και την επιστήμη.

Γιορτάσαμε λοιπόν στο σχολείο μας τη μνήμη τους συμμετέχοντας στην θεία Λειτουργία και στη συνέχεια παρακολουθώντας ένα σύντομο αφιέρωμα στη διδασκαλία τους. Συγκεκριμένα προβληματιστήκαμε με το αφιέρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδας και Ιθάκης με τον τίτλο « Μια υποθετική συνέντευξη με τους Τρεις Ιεράρχες , μέσα από αποσπάσματα των λόγων τους» βασισμένη στο ομότιτλο κείμενο του π. Β. Θερμού.

Οι Τρεις Ιεράρχες παιδαγωγούν μαθητές και εκπαιδευτικούς με πατρική αγάπη και ανύσταχτο ενδιαφέρον μιλώντας για τη δύναμη του παραδείγματος, το νόημα της τιμωρίας, το ρόλο του καλού δασκάλου. Βαθείς γνώστες  των ανθρώπινων σχέσεων, της ψυχής, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών .

Οι τρεις Ιεράρχες αποτελούν για όλους μας τους πανίσχυρους προβολείς στην εποχή μας,  που καθοδηγούν όλους μας και ιδιαίτερα τη νεότητα , μπροστά στην οποία στέκονται παράδειγμα φιλομάθειας, ελληνικής συνείδησης, εργατικότητας, αρετής, ήθους, παράδειγμα αφοσίωσης στο Θεό και τον συνάνθρωπο.

Να έχουμε όλοι μαθητές και καθηγητές την Ευλογίας τους.

« Να γίνεις σοφός για να κάνεις και τους άλλους σοφούς. Να γίνεις φως για να φωτίζεις, να αγιαστείς για να αγιάσεις.»

                                                                                                                                                                                                    ( Γρηγόριος ο Θεολόγος )

« Κάθε άνθρωπος να πολλαπλασιάζει το χάρισμα που θα αποδειχτεί ότι έχει κατόπιν δοκιμής, χρησιμοποιώντας το για το  καλό και το όφελος των πολλών.»

                                                                                                                                                                                                     ( Μέγας Βασίλειος)

« Πολύ πιο εύκολα μπορεί κανείς να σηκώσει με τους φίλους του την πιο ανυπόφορη συμφορά παρά μονάχος του την πιο μεγάλη ευτυχία.»

                                                                                                                                                                                                     ( Ιωάννης Χρυσόστομος )


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                     Αβραμίδου Χαρά

                                                                                                                                                                                                                                                            Φιλόλογος

Γιορτή Χριστουγέννων

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σχολείο μας. Το μήνυμα των Χριστουγέννων άγγιξε πραγματικά τις καρδιές όλων μας, μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας.

Η γιορτή μας είχε από όλα. Διάθεση, όρεξη, εκπλήξεις και πάνω από όλα ζεστασιά. Μέσα σ’ αυτό το ευχάριστο κλίμα που επικρατούσε μας εξέπληξαν ευχάριστα οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου με την υποκριτική τους ικανότητα σε μια χιουμοριστική παράσταση «O Άι Βασίλης συλλαμβάνεται».

Τέλος η γιορτή απογειώθηκε με το μήνυμα που πέρασαν οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης διαμέσου του θεατρικού «Και επί γης ειρήνη».

Την επιμέλεια της γιορτής είχαν οι καθηγήτριες Τυχάλα Φιλία – Δαβίτη Φωτεινή.

Σας ευχόμαστε «Καλή Χρονιά»


 

Επιμέλεια Κειμένου

Γραμμένου Μαριλένα

Γιορτή 17ης Νοέμβρη

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 44 χρόνια μνήμης της ιστορικής μέρας που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της Δικτατορίας. Συντονίστρια της γιορτής ήταν η φιλόλογος του σχολείου μας κ. Αβραμίδου και συμμετέχοντες οι μαθητές και των τριών τάξεων.

Η εκδήλωση περιλάμβανε το χρονικό, άφθονο οπτικοακουστικό υλικό, ποιήματα και πεζά από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ένα μονόπρακτο με σχετικό θέμα που σημείωσε επιτυχία για τα δυνατά και επίκαιρα μηνύματά του αλλά και για την εκτέλεσή του. Παράλληλα, μαθητές του σχολείου μας και μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πεντάπολης του Δήμου Εμμ. Παππά ερμήνευσαν μουσικά κομμάτια που γράφτηκαν προς τιμήν των φοιτητών που χάθηκαν άδικα στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Επιπλέον θα θέλαμε να σημειώσουμε όσα μας μετέφερε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου πως μέσα σε τρεις μόνο λέξεις ΨΩΜΙ–ΠΑΙΔΕΙΑ– ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ οι νέοι της γενιάς του Πολυτεχνείου κατάφεραν να αφήσουν την πιο ισχυρή παρακαταθήκη, δίνοντας αγώνα για τις γενιές του αύριο, για τους λαούς που διεκδικούν ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον.

Η γιορτή αυτή αποτελεί μέρα μνήμης του Πολυτεχνείου και πάνω από όλα ανήκει στη νέα γενιά, σε όλους εμάς δηλαδή που θα είμαστε οι αυριανοί πολίτες αυτής της μικρής και πολύπαθης χώρας. Εμείς λοιπόν πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια για μια άλλη κοινωνία, αυτής της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων.


 

Επιμέλεια Κειμένου

Γραμμένου Ελένη – Μαρία

Παλιάτσιου Θεανώ

Σχολική Γιορτή

 

Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου γιορτάζουμε το «Όχι» που είπαν οι Έλληνες στους Ιταλούς. Η Ιταλία επέδωσε ένα τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων μέσα από τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ιωάννης Μεταξάς απάντησε με το γνωστό «Όχι», το οποίο αντιπροσώπευε την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Αυτό το γεγονός σήμανε την είσοδο της Ελλάδος στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Με αφορμή αυτό το μεγάλο γεγονός στις 27 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η γιορτή για την επέτειο του «Όχι». Τη γιορτή πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Φωτεινή Δαβίτη. Η μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου Γραμμένου Μαριλένα και ο μαθητής της Β’ Γυμνασίου Σουρίδης Στυλιανός μας αφηγήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της γιορτής τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν το 1940. Mαθητές και μαθήτριες απήγγειλαν ποιήματα τα οποία ευαισθητοποίησαν το μαθητικό κοινό και προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα, όπως περηφάνια, χαρά, θλίψη. Στην συνέχεια ακολούθησε η απονομή επαίνων και αριστείων στους μαθητές και τις μαθήτριες που αρίστευσαν το σχολικό έτος 2016-2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου


 

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνάσιου Νέου Σουλίου εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Παυλίδου Κλεονίκη. Στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του χωριού και η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αβαταγγέλου Αντωνίνα

Μακεδονικός Αγώνας

Η 13η Οκτωβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον Μακεδονικό Αγώνα και στο θάνατο του Παύλου Μελά. Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν η ένοπλη αντίσταση των Ελλήνων στη βουλγαρική προσπάθεια για επικράτηση στη Μακεδονία, από τα τέλη του περασμένου αιώνα μέχρι την απελευθέρωσή της, το 1912-13. Αποτελεί μια από τις ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, γραμμένη με αίμα μαρτύρων, ηρωισμούς και ολοκαυτώματα. Χάρη στο Μακεδονικό Αγώνα διασώθηκε η ελληνική συνείδηση της Μακεδονίας. 

Με αφορμή αυτό το σημαντικό γεγονός, έγινε ένα δίωρο αφιέρωμα με ομιλήτρια την καθηγήτρια φιλόλογο κ. Αβραμίδου Χαρίκλεια η οποία  αναφέρθηκε στην αξία και προσφορά του Μακεδονικού αγώνα ως προάγγελου της απελευθέρωσης του 1912. Στη συνέχεια μέσα από προβολές και την ανάγνωση του ποιήματος του Χαρίλαου Φίτζιου με τον ομώνυμο τίτλο «Παύλος Μελάς»  από τη μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Αντωνίνα Αβαταγγέλου , ξετυλίχθηκαν μνήμες- εικόνες- γεγονότα από τους αγώνες των Ελλήνων της Μακεδονίας τόσο εναντίον των Τούρκων όσο και εναντίον των Βουλγάρων που επεδίωκαν την προσάρτηση της Μακεδονίας στη χώρα τους. Τονίστηκε ότι είναι χρέος των Ελλήνων η διαφύλαξη της μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Η μελέτη και η βαθιά γνώση της Ιστορίας, η επαγρύπνηση και η εγκατάλειψη του εφησυχασμού αποτελούν σήμερα τα πιο αποτελεσματικά όπλα για την αντιμετώπιση κάθε επιβουλής εναντίον της Μακεδονίας.

                                                                                                                                                                                Αντωνίνα  Αβαταγγέλου,  μαθήτρια Γ΄Γυμνασίου

Αγιασμός

Στις 11 – 09 -2017 στο Γυμνάσιο Νέου Σουλίου Σερρών, όπως και σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017 – 18.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου μαζί με τους καθηγητές και τη Διευθύντρια κ. Κλεονίκη Παυλίδου, η οποία με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό τους υποδέχτηκε. Επίσης παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος του Δήμου Εμμ. Παπά, κ. Δ. Νόττας, ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να μεταφέρει τα δικά του μηνύματα και να μοιραστεί τις δικές του εμπειρίες από τα μαθητικά του χρόνια.

Στη συνέχεια ακολούθησε η διανομή των βιβλίων και οι μαθητές της πρώτης τάξης περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου για να γνωρίσουν το νέο τους περιβάλλον.

Το κλίμα σε γενικές γραμμές ήταν ευχάριστο και όλοι, μικροί και μεγάλοι, ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά έχοντας μεγάλες προσδοκίες και θέτοντας υψηλούς στόχους.


 

Επιμέλεια Κειμένου: Βαλαωρίτου Βασιλική, Γραμμένου Ελένη Μαρία, Παλιάτσιου Θεανώ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  Ιστοσελίδας από την καθηγήτρια  Πληροφορικής  ΒΑΒΑΛΕΚΑ  ΑΘΑΝΑΣΙΑ       

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για το σχολικό έτος  2020-21 από την καθηγήτρια Πληροφορικής ΤΟΜΚΟΥ  ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

                                                                                                                 και την Διευθύντρια  &  Φιλόλογο   ΠΑΥΛΙΔΟΥ   ΚΛΕΟΝΙΚΗ

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • White Google+ Icon
bottom of page