Επίσκεψη στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέου Σουλίου Σερρών
Οι μαθητές της πρώτης Γυμνασίου Νέου Σουλίου Σερρών επισκέφθηκαν στις 20/12/2019, το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσα στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών . Στο Ναό μας ξενάγησε ο Πατήρ Γεώργιος Παντούσης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 11 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη για να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση «O μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στο βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για το εμβληματικό, διαχρονικό, αντιπολεμικό και καταξιωμένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη που αγαπήθηκε ως ανάγνωσμα αλλά και ως μεταγραφή στη σκηνή. Όλοι μας μέσα από τα μάτια του εννιάχρονου Πέτρου παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση τις αληθινές περιπέτειές του από τον Οκτώβρη του 1940 έως τον Οκτώβρη του 1944, όταν πια η Ελλάδα ελευθερώθηκε.
Το έργο παρόλο που παραπέμπει στη φρίκη του πολέμου και της κατοχής στην Αθήνα, δεν περιορίζεται σε αυτήν, την υπερβαίνει και αποκτά οικουμενική διάσταση για τα παιδιά όλου του κόσμου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο σκηνοθέτης Τ. Τζαμαργιάς, μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για τα «μικρά »του τόπου μας.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης!
ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΧΑΡΑ
Διδακτική επίσκεψη του Γυμνασίου Νέου Σουλίου την Παρασκευή 22-11-2019 στη Θεσσαλονίκη σε ένα αληθινά μαγικό μέρος, από αυτά που περνώντας την είσοδο του μπαίνεις σε ένα αληθινό παραμύθι. Επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΕΣΙΣ στο θεματικό πάρκο ¨Οδύσσεια¨. Πρόκειται για ένα χώρο μεταμορφωμένο σε σκηνικό της αρχαιότητας, με τρισδιάστατα, μηχανοκίνητα ομοιώματα των θηρίων και των τεράτων που διαθέτουν κίνηση και ήχο. Όλες οι περιπέτειες του Οδυσσέα ξετυλίγονται ζωντανά μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Κατά την περιήγησή μας ακούσαμε τις Σειρήνες, είδαμε τον Κύκλωπα Πολύφημο και νιώσαμε τους ανέμους που βγήκαν από το μεγάλο δερμάτινο ασκό του θεού Αιόλου. Η χρήση της τεχνολογίας δημιούργησε μαζί με τα εκθέματα μια ξεχωριστή «διαδρομή στον χρόνο». Το θεματικό πάρκο είχε έντονο βιωματικό και συναρπαστικά διαδραστικό χαρακτήρα. Την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση του θεματικού πάρκου έχει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννης Καζάζης.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κειμηλιαρχείο και στο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Την Τρίτη 12/11/2019 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη με τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Κειμηλιαρχείο και στη Μητρόπολη Σερρών, στο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Στο Κειμηλιαρχείο ξεναγηθήκαμε από τον Πατέρα Ανδρέα Βογιατζή και την κ. Ιωάννα. Τα παιδία είδαν από κοντά αυτά που διδάχθηκαν στο σχολείο σχετικά με τις Ορθόδοξες σχολές αγιογραφίας, καθώς και άλλα κειμήλια της εκκλησίας μας. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην εκκλησία των Ταξιαρχών, όπου εκεί είδαμε την Ναοδομία του ναού, προσκυνήσαμε το Ιερό Κειμήλιο της Ορθοδοξίας μας, την Τίμια Ζώνη, που φιλοξενούνταν στο Ναό τις ημέρες αυτές, και τέλος γνωρίσαμε από κοντά τα ιερά σκεύη του ναού και τους συμβολισμούς τους από το πατέρα Παναγιώτη Κανακάρη.
Τέλος, απαντήσαμε στο σχολείο το φύλλο εργασίας που εκπονήθηκε ειδικά για την περίσταση.
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Στις 24 Οκτωβρίου 2019 θέλοντας να φωτίσουμε μία άγνωστη στους πολλούς ανθρώπινη τραγωδία της Τοπικής μας Ιστορίας πραγματοποιήσαμε ένα αφιέρωμα στα μαρτυρικά Άνω και Κάτω Κερδύλλια του νομού Σερρών. Με αυτό τον τρόπο ξαναζήσαμε μέσα από το τώρα και το σήμερα σκοτεινές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μνήμες της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας. Παρακολουθήσαμε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους αυτόπτες μάρτυρες των τραγικών γεγονότων. Στη συνέχεια έγινε η παράδοση της σημαίας για την παρέλαση και η απονομή βραβείων και αριστείων στους αριστεύσαντες μαθητές.
Στις 25 Οκτωβρίου, ανήμερα του σχολικού εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στα Κερδύλλια. Ο εφημέριος του χωριού, κ. Θεοχαρίδης Μ., μας ξαναζωντάνεψε με παραστατικό τρόπο τα τραγικά γεγονότα και με τη συνοδεία του προέδρου του χωριού επισκεφτήκαμε το μνημείο όπου τελούνται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης καθώς και το χώρο της μαρτυρικής θυσίας. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ξεναγού επισκεφτήκαμε το μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, το οποίο συνδέθηκε με το ταφικό σήμα του τύμβου Καστά καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης. Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα που παρουσιάζουν την μακραίωνη ιστορία της πόλης και της γύρω περιοχής από τους νεολιθικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους. Τέλος προβληματιστήκαμε, απαντήσαμε και αποτυπώσαμε τις σκέψεις και εντυπώσεις μας σε φύλλο Εργασίας που εκπονήθηκε ειδικά για την περίσταση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Στις 10 Μαΐου 2019 το σχολείο μας οργάνωσε μία εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να επισκεφτεί το Μουσείο Μακεδονικού αγώνα, το οποίο είναι αφιερωμένο στους αγώνες για την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στην ελληνική επικράτεια.
Με τη βοήθεια ξεναγών χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και περιηγηθήκαμε τις αίθουσες του Μουσείου, οι οποίες είναι χωρισμένες σε χρονολογικές- θεματικές ενότητες. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα εκθέματα και τις ιστορικές πηγές και να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους του.
Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που κίνησαν την προσοχή μας ήταν μία θεματική ενότητα που μας βοήθησε να σχηματίσουμε μια εικόνα για τη καθημερινή ζωή την εποχή του μακεδονικού Αγώνα ( 1904-1908) μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, αυθεντικές στολές αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Μεταφερθήκαμε σε άλλη εποχή, όχι τόσο μακρινή, ωστόσο όχι τόσο οικεία και γνώριμη.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον άνθρωπο που το όνομά του είναι συνώνυμο του Μακεδονικού αγώνα. Δεν ήταν άλλος από τον Παύλο Μελά, τον αξιωματικό που με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας πέρασε από την ελεύθερη Ελλάδα στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία και άφησε πρόωρα την τελευταία του πνοή στη Στάτιστα της Καστοριάς, στο σημερινό Μελά, πέφτοντας σε ενέδρα. Καριοφίλια, επιστολές, οικογενειακές φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα που ευγενικά παραχωρήθηκαν από την οικογένειά του, κοσμούν την αίθουσα. Δεσπόζει η λεβέντικη φυσιογνωμία του Παύλου Μελά με τον περίφημο Μακεδονίτικο ντουλαμά, με τον οποίο εισήλθε στη Μακεδονία κατά τη διάρκεια της τρίτης περιοδείας του στην περιοχή. Στη συνέχεια είδαμε το γραφείου του προξένου Λάμπρου Κορομηλά.
Στο υπόγειο του Μουσείου, διοράματα σε φυσικό μέγεθος, σε μεταφέρουν στην καρδιά του Μακεδονικού αγώνα με βιωματικό και ευρηματικό τρόπο. Η ανώνυμη ηρωίδα του Μακεδονικού αγώνα, η δασκάλα με τους μικρούς μαθητές της μέσα στη σχολική αίθουσα, έτοιμη να κρύψει τον μακεδονομάχο τραυματία με τη βοήθεια ειδικής καταπακτής που οδηγούσε σε ασφαλή κρύπτη. Παρακάτω εικονική πραγματικότητα σε μεταφέρει στη λίμνη των Γιαννιτσών όπου κάτω από αντίξοες συνθήκες διεξάγονται οι μάχες. Έχεις την εντύπωση πως οι εικόνες ξεπηδούν μέσα από της σελίδες των Μυστικών του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα. Δεν ήταν δυνατό να λείπει η υπερπροσπάθεια των ορθόδοξων ιερέων και της Εκκλησίας που προσπαθούν με όποιο τίμημα να κρατήσουν όρθιο το ορθόδοξο πλήρωμα από την προπαγάνδα, τον αφελληνισμό και όποια άλλα πρόσφορα μέσα χρησιμοποιεί η σχισματική Βουλγαρική Εκκλησία, η Εξαρχία. Τέλος ένας σιδηροδρομικός σταθμός σε κάποιο χωριό της Μακεδονίας, όπου έμποροι και απλοί πολίτες περνούν καλά κρυμμένα κάτω από τα εμπορεύματά τους πολύτιμα μηνύματα στο ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της Οθωμανικής διοίκησης και μέσω της Μητρόπολης, η οποία γειτνιάζει στο χώρο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους Βαλκανικούς Πολέμους και ιδιαίτερα στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, όταν η Θεσσαλονίκη περνά στα χέρια των Ελλήνων και γίνεται συμβασιλεύουσα και πάλι, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της, Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912. Ο Ταχσίν πασάς υπογράφει το Πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στους Έλληνες άνευ όρων. Ο βασιλιάς Γεώργιος μαζί με τον διάδοχο Κωνσταντίνο εισέρχονται έφιπποι και περήφανοι στη Θεσσαλονίκη κάτω από τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους που πανηγυρίζει. Με την ίδια φιλοσοφία παρουσιάζεται και η πορεία και η τύχη της πόλης στον Α’ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέσα από όλα τα παραπάνω οι μαθητές μπόρεσαν να βιώσουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι Μακεδονομάχοι και να γνωρίσουν την ανθρώπινη διάσταση της Ιστορίας.
Μακεδονία, το μήλο της έριδος ανάμεσα στους Έλληνες, Βουλγάρους και Σέρβους. Μία εκπαιδευτική επίσκεψη με άρωμα Ιστορίας. Έχεις την εντύπωση πως τα εκθέματα σου διηγούνται την ιστορία τους, σε μυούν στον μυστικό κόσμο τους. Η ζωή και πιο πολύ ο θάνατος του Παύλου Μελά ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν συγγραφείς και ποιητές. Όμως οι θρηνητικοί στίχοι του Κωστή Παλαμά «Σε κλαίει λαός… » ήταν αυτοί που εξασφάλισαν την αιώνια παρουσία του. Ο Παύλος Μελάς δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο μοναδικός πεσών του Μακεδονικού αγώνα. Όμως η τραγική και συνάμα ηρωική πορεία του προς το θάνατο στις 13 Οκτωβρίου 1904, όπως και ο ρόλος που έπαιξε για την κινητοποίηση του ελληνικού κράτους τον ανέδειξαν σε αγωνιστικό σύμβολο.
115 χρόνια μετά, καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Νέου Σουλίου με αυτή μας την επίσκεψη πραγματοποιήσαμε ένα ευλαβικό μνημόσυνο σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που θυσιάστηκαν και έσωσαν τη μαρτυρική Μακεδονία μας.
ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΧΑΡΑ
Επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Σερρών
Την Τρίτη 21/5/2019 οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κ.Τυχάλα Φιλία και κ.Κυριακοπούλου Ελένη, επισκέφθηκαν το ΚΕΣΥ Σερρών, στον χώρο του Ειδικού Σχολείου. Εκεί, η υπεύθυνη κ.Βοζίκη, ενημέρωσε τους μαθητές για τις επιλογές που έχουν τελειώνοντας το Γυμνάσιο. Προβλήθηκε ένα κατατοπιστικό power point με τους υπάρχοντες τύπους Λυκείου, το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ακολούθησε συζήτηση προκειμένου να απαντηθούν οι απορίες των παιδιών. Ευχαριστούμε την κ.Βοζίκη για την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση κι ευχόμαστε οι μαθητές μας να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για το μέλλον τους.
Η ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εντυπωσιακή ήταν η εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας στο νησί των Φαιάκων.
Αφού περπατήσαμε στα γραφικά καντούνια της Σπιανάδα - Λιστόν στο κέντρο της πόλης, προσκυνήσαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και της Παναγίας των Βλαχερνών. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Παλαιόπολης, της Casa Parlante και του Μουσείου χαρτονομισμάτων. Περιηγηθήκαμε στο χώρο του Αχίλλειου, του Mon Repo και του Παλαιού Φρουρίου και θαυμάσαμε τα εκθέματα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις φυσικές ομορφιές του νησιού επισκεπτόμενοι την Παλαιοκαστρίτσα, το Ποντικονήσι και το Κανόνι.
Tέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις συνοδούς καθηγήτριές μας, Τυχάλα Φιλία, Δαβίτη Φωτεινή και Ηλία Ελένη, για την υπομονή και κατανόηση τους,.
Οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου Νέου Σουλίου παρακολούθησαν την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπη Δέλτα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σερρών.
Παρότι το έργο πρωτογράφτηκε το 1909, σε μια περίοδο όπου το ελληνικό κράτος παράδερνε ανάμεσα στην ταπείνωση και την υπανάπτυξη, την ανικανότητα και ιδιοτέλεια των ηγετών του, την αγραμματοσύνη και την ανέχεια των πολιτών, η αντιστοιχία του με τη σημερινή κατάσταση του τόπου μας είναι σχεδόν ανατριχιαστική.
Στο παραμύθι αυτό λαός και εξουσία βιώνουν την παρακμή. Η εξουσία, εγκαταλείπει το λαό ανυπεράσπιστο στην ίδια του την πατρίδα, σε μια πατρίδα που κινδυνεύει να μείνει χωρίς μνήμη, σε μια πατρίδα που δεν του ανήκει πια και την εγκαταλείπει κι αυτός με τη σειρά του μεταθέτοντας τις ευθύνες σ’ όποιον μπορεί να τις αντέξει.
Μέσα από την κρίση του πολέμου που απειλεί τη χώρα η συγγραφέας θέτει με τον τρόπο της το πρόβλημα της φθοράς και της αναγέννησης με τη συμμετοχή όλων σε συνθήκες κρίσης. Τη δύναμη που μπορεί να βρει ένας λαός για ανάταση.
Συναρπαστική ιστορία με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα, που επιτρέπει στην ελπίδα να ανθίσει.
Μοιάζει με σύγχρονη, ελληνική πολιτική αλληγορία, κι ας γράφτηκε πριν εκατό χρόνια. Ντυμένο στη μαγεία του παραμυθιού, αφήνει από τη μια να κυλήσει το δάκρυ ενός λαού κι από την άλλη να ορθωθεί η πίστη στις δυνατότητές του…


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Με αφορμή την 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού, το σχολείο μας παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση « Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» από τη Νεανική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον, βραβευμένου άγγλου συγγραφέα και σε σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσίχλη.
Ο κεντρικός ήρωας Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν είναι ένας δεκαπεντάχρονος νεαρός στο φάσμα του αυτισμού. Ένα αγόρι με εξαιρετικό ταλέντο στα μαθηματικά που η κοινωνική του συμπεριφορά ωστόσο τον δυσκολεύει στην καθημερινή του ζωή.Δεν δέχεται την αποδοχή από τους συνομηλίκους του, δεν μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα των ανθρώπων, δεν αντιλαμβάνεται τους κανόνες συμπεριφοράς, δεν καταλαβαίνει τη μεταφορά στο λόγο, τα αστεία, την ειρωνεία, δεν αντέχει να τον ακουμπάνε……
Ο ίδιος μας εκμυστηρεύεται πως ο κόσμος του είναι αλλιώτικος. Μπερδεύεται με τους ανθρώπους, ενώ πολλές φορές ονειρεύεται πως βρίσκεται ολομόναχος στη γη, πράγμα που τον ηρεμεί .Έχει πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και χαρίσματα. Δεν του αρέσει όταν του λένε πως έχει « ειδικές ανάγκες» ή « μαθησιακές δυσκολίες», γιατί υποστηρίζει πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε « ειδικές ανάγκες» και «μαθησιακές δυσκολίες» .Προτιμά να χαρακτηρίζει τον εαυτό του « διαφορετικό » άνθρωπο.
Το έργο βαθειά ανθρώπινο μας συγκίνησε, μας προβλημάτισε, μας ευαισθητοποίησε.
Στο τέλος της παράστασης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ακολούθησε το εκπαιδευτικό κομμάτι όπου οι συντελεστές μέσα από έναν διαρκή διάλογο με τα παιδιά τα παρακίνησαν να εκφραστούν ελεύθερα. Παράλληλα η κ. Φωτεινή Τσιφτζή, ειδική παιδαγωγός και επιστημονική σύμβουλος ,υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε με βιωματικό τρόπο για το φάσμα του αυτισμού ,εκμαιεύοντας τις απαντήσεις μέσα από τη συμπεριφορά του Κρίστοφερ (πρωταγωνιστή) από τους ίδιους τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν αυθόρμητα και θετικά. Τονίστηκε ιδιαίτερα πως η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού είναι για να ακούγονται τα ίδια και να έχουν λόγο για το μέλλον τους και έγιναν προεκτάσεις και στη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά, καθώς και στο τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και πώς ονειρεύονται το μέλλον τους.
Με τα δυνατά μηνύματα που πήραμε όλοι μας για τη « διαφορετικότητα» μέσα από τη θεατρική παράσταση και με δεδομένο τον παιδευτικό χαρακτήρα του θεάτρου καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού μπορεί να χρησιμεύει στην Παγκόσμια Κοινότητα ως διαρκής υπενθύμιση της υποχρέωσής της, να διασφαλίζει την προστασία και την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας σε συνθήκες Ειρήνης, Ευημερίας, Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών.
ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΧΑΡΑ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ
Στις 29 Οκτωβρίου 2018, παραμονή της εθνικής επετείου, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο πολεμικό Οχυρό Ρούπελ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα 21 Οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που υπήρξε ο κυματοθραύστης των Γερμανών εισβολέων στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Οι αξιωματικοί και οπλίτες που υπηρετούν στο Οχυρό παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. Μας ξενάγησαν με παραστατικό τρόπο στο ακριτικό φυλάκιο, ξεδίπλωσαν μπροστά μας το θρυλικό παρελθόν και μας γύρισαν 78 χρόνια πίσω, όταν οι μόλις 80 υπερασπιστές των Οχυρών έγραψαν ιστορία με την αντίσταση, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους.
Όλοι θαυμάσαμε την πανοραμική θέα, την αρτιότητα κατασκευής του Οχυρού, τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο όπου εκτίθεται μακέτα του Οχυρού, oπλισμός, στολές, σημαίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής.
Πολλοί από τους μαθητές μας παρακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια την αναπαράσταση της μάχης των Οχυρών και διαπίστωσαν ότι η εκπαιδευτική μας επίσκεψη συμπλήρωσε με τον πλέον βιωματικό τρόπο τις γνώσεις και εμπειρίες τους.
Τα μηνύματα του 1940 δεν ξεθώριασαν. Γι΄ αυτό το λόγο έρχεται και ξανάρχεται η μεγάλη επέτειος για να εμπνευστούμε από αυτήν.
Αβραμίδου Χαρά
ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Β΄ΚΑΙ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Πέμπτη 19 Aπριλίου 2018. Όλοι ξεκινήσαμε τη μέρα μας με πολύ χαρά αλλά και αγωνία! Επιβιβαστήκαμε στις 8.00΄το πρωί στο λεωφορείο και μετά από ταξίδι 3 ωρών περίπου φτάσαμε στο γραφικό πετρόχτιστο χωριό του Μετσόβου , που είναι πραγματικά υπέροχο και αγαπημένο πολλών. Εκεί ξεναγηθήκαμε στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με τους πανέμορφους πίνακες νεοελληνικής τέχνης από σημαντικούς καλλιτέχνες και μετά καθίσαμε να φάμε. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας και σύντομα φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας λίγο έξω από τα Γιάννενα. Τακτοποιηθήκαμε, ξεκουραστήκαμε και ετοιμαστήκαμε για την βραδινή μας έξοδο στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τη δεύτερη μέρα, αφού πήραμε το πρωινό μας, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη.Ήταν εκπληκτικό και μας έκανε όλους να αναρωτιώμαστε, πώς ένας άνθρωπος έκανε τόσο θαυμαστά έργα! Έπειτα, πήγαμε στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Τέλος επισκεφθήκαμε το Σπήλαιο Περάματος, αυτό το θαύμα της φύσης, που έμεινε σε όλους αξέχαστο. Στη συνέχεια κάναμε μια βόλτα στην πόλη των Ιωαννίνων, καθίσαμε για φαγητό και ύστερα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο. Η βραδινή έξοδος στην ταβέρνα ήταν το καλύτερο! Φαγητό, ζωντανή μουσική και πολύ χορός από τα παιδιά και τους καθηγητές. Είχαμε τόσο κέφι που φυσικά δεν θέλαμε να φύγουμε!
Την Τρίτη και τελευταία μέρα, μετά από μια βόλτα στο κάστρο των Ιωαννίνων, που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, πήραμε το καραβάκι για το νησάκι. Εκεί, αρχικά, πήγαμε στο Μουσείο Αλή Πασά. Θαυμάσαμε αντικείμενα Ηπειρωτικής τέχνης, όπλα, κοσμήματα, κεραμικά κ.α . Κάναμε βόλτες στο νησάκι και φυσικά δοκιμάσαμε τον παραδοσιακό γιαννιώτικο μπακλαβά!
Δεν άργησε όμως να έρθει η ώρα της αναχώρησης. Επιστρέφοντας έχουμε αποκτήσει όλοι πολύτιμες εμπειρίες και εικόνες που θα θυμόμαστε για πάντα! Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις καθηγήτριες που μας συνόδευσαν κα Τυχάλα Φιλία, κα Κυριακοπούλου Ελένη, κα Δαβίτη Φωτεινή και το τουριστικό πρακτορείο για την αξέχαστη εκδρομή μας.
Θεοφανία Λιούσα Γ΄Γυμνασίου
Την Τρίτη 27-03-2018 όλες οι Τάξεις του Γυμνασίου Νέου Σουλίου επισκέφτηκαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, όπου με τη βοήθεια δύο πολύ έμπειρων ξεναγών είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου (χειρόγραφα-έντυπα, φορητές εικόνες, κεραμική, γυάλινα, μικροτεχνία, υφάσματα, νομίσματα, σφραγίδες-μολυβδόβουλα, χάρτινες εικόνες, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, γλυπτά, παλαίτυπα).
Τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών καλύφθηκαν από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Νέου Σουλίου τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Μονή Τιμίου Προδρόμου
Στις 2 Μαΐου 2018 η Γ΄ Τάξη του Γυμνασίου Νέου Σουλίου με τη συνοδεία των φιλολόγων Κλεονίκης Παυλίδου και Χαρίκλειας Αβραμίδου επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Όταν φτάσαμε, μπήκαμε στο εσωτερικό του Μοναστηριού, όπου μας ξενάγησαν οι αδερφές και μας έδωσαν κάποιες πληροφορίες για την ιστορία του. Στη συνέχεια περάσαμε σε έναν χώρο που χρησιμοποιείται ως μουσείο και περιλαμβάνει εργαλεία και μηχανές που είχαν παλιότερα οι μοναχοί για την καλλιέργεια της γης. Επισκεφτήκαμε, επίσης, χώρους με τεράστια σε μέγεθος βαρέλια για την αποθήκευση κρασιού. Αργότερα πήγαμε στη βιβλιοθήκη, όπου πήραμε μία συνέντευξη από την αδερφή Θεολογία. Οι πληροφορίες αφορούσαν στα χειρόγραφα τα οποία είχαν κλαπεί από τους Βούλγαρους το 1917, τον τρόπο δημιουργίας ενός χειρογράφου και την καθημερινότητα ενός μοναχού. Μιλήσαμε, επίσης, για τον συντοπίτη μας Ιερομόναχο Γαβριήλ Κουντιάδη και την προσφορά του στη Μονή. Έπειτα η κα Παυλίδου μας έδειξε φωτογραφίες των κλεμμένων χειρογράφων, τα οποία βρίσκονται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των δραστηριοτήτων επισκεφτήκαμε το Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ανάψαμε ένα κερί και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη, για την οποία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ηγουμένη Φεβρωνία και τις μοναχές.
Αντωνίνα Αβαταγγέλου
Την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 οι μαθητές της Α’ τάξης με τη συνοδεία της Θεολόγου κας Κυριακοπούλου Ελένης και της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κας Ηλιάδου Σταματίνας πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στις Σέρρες.
Επισκεφθήκαμε πρώτα το Κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης,’Ψυχής Άκος’, που φέτος μάλιστα συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας στο συγκεκριμένο κτίριο. Ξεναγηθήκαμε και θαυμάσαμε βυζαντινές εικόνες, λειτουργικά σκεύη, αρχιερατικά άμφια, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά βιβλία. Μας εντυπωσίασε η εξαιρετική τέχνη, η προσοχή στη λεπτομέρεια και το πώς οι ειδικοί κατάφεραν να αποκαταστήσουν μισοκατεστραμμένα έργα.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας (Μπεζεστένι). Εκεί, με τη βοήθεια του φύλακα, είδαμε διαφόρων τύπων αγγεία, μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα, νομίσματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που προέρχονται από ανασκαφές σε διάφορα μέρη του νομού. Εντυπωσιακό είναι και το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα, το μόνο που σώθηκε από την πυρκαγιά του 1913 στην Παλιά Μητρόπολη, των Αγίων Θεοδώρων.
Ήταν μια μικρή αλλά ωραία εκδρομή και μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα!
Τι έγραψαν οι μαθητές:
-
…πιο πολύ μου άρεσε μια λαμπάδα που ήταν ντυμένη με γυαλιστερές πέτρες…
Τσούκαλου Γεωργία
-
…με εντυπωσίασε η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας…και το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα….
-
Λιούσα Μαρία
-
…εύχομαι να ξαναπάμε Βαγενάς Στέργιος
-
..με ενθουσίασαν τα άμφια των Πατέρων καθώς επίσης και τα στέφανα που χρησιμοποιούσαν στους γάμους…….
-
Ματάκος Βαγγέλης
-
...πιο πολύ μου έκαναν εντύπωση τα χρυσά σκουλαρίκια και βραχιόλια….
Σίκαλος Γραμμένος
-
…το ψηφιδωτό του Απ. Ανδρέα που είχε λεπτομέρειες και ζωντανά χρώματα
Ελισάβετ Γκόγκα και Δέσποινα Κουντουρά
-
…μου άρεσε ένα ερυθρόμορφο αγγείο που είχε πάνω του ζωγραφισμένο τον πόλεμο των θεών. Αυτοί που ξεχώριζαν περισσότερο ήταν ο Δίας κι ο Άρης
Σίκαλος Χρήστος-Ραφαήλ
-
…υπήρχαν και άμφια που φορούσαν διάφοροι επίσκοποι…
Σίκαλος Χρήστος-Παναγιώτης
-
...είδαμε και μάθαμε πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα….
Γραμμένος Θανάσης
![]() | ![]() |
---|
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ( ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ) ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 14 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη και παρακολουθήσαμε το βραβευμένο θεατρικό έργο « Σε μένα μιλάς; » στη νεανική σκηνή του κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για ένα έργο του Ράινερ Χάχφελντ που γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία.
Το έργο ασχολείται με το πρόβλημα της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο, φαινόμενο που επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια σε μια κοινωνία ( κι όχι μόνο στην ελληνική ) όπου η βία περισσεύει. Άγγιξε ευαίσθητα θέματα , πρόσφερε δυνατά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Οι μαθητές μας προβληματίστηκαν, ενθουσιάστηκαν και απόλαυσαν με αμείωτο ενδιαφέρον όλη την παράσταση χαρακτηρίζοντας το έργο διαχρονικό, αληθινό, σύγχρονο.
Το έργο απέσπασε θετικά σχόλια κατά γενική ομολογία καθώς έφερε τους μαθητές αντιμέτωπους με θέματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Ο ρατσισμός, η φιλία, ο φόβος, ο σχολικός εκφοβισμός, η σεξουαλικότητα, η σχέση με τους γονείς και το σχολείο είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται επί σκηνής και που έγιναν αντικείμενο ζωηρού διαλόγου με τους συντελεστές στο τέλος της θεατρικής παράστασης.
Πολύ εύστοχα σημείωσε η σκηνοθέτης Στέλλα Μιχαηλίδου πως πίσω από τους θύτες και τα θύματα μοιάζει να κρύβεται η απεγνωσμένη ανάγκη για αγάπη, αναγνώριση, σεβασμό σχέση.
Σαν κατακλείδα θα προσθέσουμε όσα εύγλωττα επισημαίνει ό ίδιος ο συγγραφέας Ρ.Χάχφελντ: «Δυστυχώς τα θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των παιδιών. Έχει όμως τη δυνατότητα να αναδείξει τα θέματα και μέσα από το χιούμορ και την δράση να βοηθήσει παιδιά και εφήβους να αντιληφθούν τα προβλήματα και ίσως τα βοηθήσει στις επιλογές τους και στον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.
ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΧΑΡΑ
![]() q5 | ![]() q3 |
---|---|
![]() q6 | ![]() q4 |
ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ
Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αβραμίδου Χαρά οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στα Δικαστήρια Σερρών. Αρχικά παρακολουθήσαμε από κοντά τη διεξαγωγή δίκης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών και στη συνέχεια είχαμε τη χαρά να μας μιλήσει η Επιμελήτρια Ανηλίκων κ. Χατζηβασιλείου Ελένη, η οποία πρόθυμα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και απορίες μας. Στο τέλος και σε συνεργασία με το 2ο Ε.Π.Α.Λ. Σερρών αναπαραστήσαμε μια εικονική δίκη υποδυόμενοι διαφορετικούς ρόλους ανάλογα με την περίσταση. Μείναμε κατενθουσιασμένοι φεύγοντας καθώς αποκτήσαμε μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.
Επιμέλεια Κειμένου
ΠΕΤΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ
Στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Αβραμίδου Χαρά, η Γ’ Γυμνασίου επισκέφτηκε τα Δικαστήρια των Σερρών. Παρακολούθησε από κοντά υποθέσεις αστικού δικαίου, ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του τμήματος Δίωξης ναρκωτικών για το καυτό θέμα των ναρκωτικών και οι ίδιοι οι μαθητές πήραν μέρος σε εικονική δίκη. Στη συνέχεια και στα πλαίσια της Θεματικής εβδομάδας ασχολήθηκε με τα δικαιώματα του παιδιού. Τέλος μαθητές και μαθήτριες διάλεξαν και παρουσίασαν στην τάξη κάποια άρθρα για τα δικαιώματα των παιδιών αφού προηγουμένως τα επιμελήθηκαν βάζοντας την προσωπική τους εικαστική πινελιά.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών
Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Ιστορίας και με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Αβραμίδου Χαρά, η Α΄ Γυμνασίου πραγματοποίησε τον Οκτώβριο εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών.
Παραγωγή γραπτού λόγου: Ζαμπάκης Θεόδωρος
Εντυπώσεις από την εκπαιδευτική επίσκεψη της τάξης μου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών
Στις αρχές Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε με την τάξη μου τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται ΒΑ της πόλης των Σερρών και σε μικρή απόσταση από αυτήν. Οι μοναχές μάς υποδέχτηκαν ευγενικά και μας έδωσαν πολλές πληροφορίες για το μοναστήρι. Μας μίλησαν για την ίδρυσή του στα βυζαντινά χρόνια, τους κτήτορες, τις καταστροφές που υπέστη από τους Σέρβους και στα νεότερα χρόνια από τους Βουλγάρους.
Οι μοναχές μάς οδήγησαν στο εσωτερικό του ναού. Οι ακτίνες φωτός που έμπαιναν από τα παράθυρα του ναού, οι φλόγες των κεριών που τρεμόπαιζαν στα μανουάλια και στις κανδήλες έκαναν τις μορφές των αγίων στις εικόνες να μοιάζουν πιο απόκοσμες και μυστηριακές. Νιώσαμε πραγματικά δέος μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Θαυμάσαμε τις τοιχογραφίες και παρατηρήσαμε το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Είδαμε ακόμη τον τάφο του Γεννάδιου Σχολάριου, του πρώτου Οικουμενικού Πατριάρχη μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης , ο οποίος είχε μονάσει εκεί.
Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο λαογραφικό μουσείο. Εκεί είδαμε το ελαιοτριβείο, εντυπωσιαστήκαμε από τα μεγάλα βαρέλια, που οι μοναχοί τα παλαιότερα χρόνια κατασκεύαζαν για την αποθήκευση του κρασιού, και παρατηρήσαμε ένα πλήθος χρηστικών αντικειμένων σχετικά με την παρασκευή ψωμιού και τις γεωργικές εργασίες.
Δίπλα στο μουσείο βρισκόταν το εκθετήριο με εργόχειρα των μοναχών, εικόνες, κομποσκοίνια, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, τραχανάδες, χυλοπίτες , κουραμπιέδες και άλλα. Από εκεί αγοράσαμε ό,τι ήθελε ο καθένας για τον εαυτό του και τους δικούς του.
Στη συνέχεια πήγαμε στη βιβλιοθήκη, όπου θαυμάσαμε από κοντά εκκλησιαστικά βιβλία και παλιά χειρόγραφα. Μάθαμε μάλιστα από τις μοναχές ότι πολλά βιβλία και Ευαγγέλια τα έκλεψαν οι Βούλγαροι το 1917 και ότι σήμερα γίνονται προσπάθειες διεκδίκησης και επιστροφής τους.
Οι μοναχές μάς δέχτηκαν στο αρχονταρίκι και μας περιποιήθηκαν, προσφέροντάς μας λουκούμι με άρτο και νερό.
Φεύγοντας τις ευχαριστήσαμε για την ξενάγηση και την ευγενική φιλοξενία. Ανεβήκαμε τον πλακόστρωτο δρόμο με τη μεγάλη βαριά σιδερένια πόρτα, που οδηγούσε στην έξοδο. Γυρίσαμε πίσω γεμάτοι ευχάριστες εντυπώσεις και έχοντας λάβει τις ευλογίες των μοναχών.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη των Σερρών
Στις 19-10-2017 η φιλόλογός μας κ. Αβραμίδου, διοργάνωσε μία εκπαιδευτική επίσκεψη για την τάξη της Γ’ Γυμνασίου στην δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη των Σερρών με σκοπό να παρακολουθήσουμε μία έκθεση Σερραίων Εικαστικών Δημιουργών με θέμα : « Σέρρες : Οδοιπορικό στις μνήμες του χτες, πολιτιστικέ διαδρομές στο σήμερα ». Στη συγκεκριμένη έκθεση, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι και φωτογράφοι μας παρουσιάζουν τα έργα τους έχοντας ως σημείο αναφοράς τη γενέθλια γη.
Αρχικά πήραμε το αστικό λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε προς τη βιβλιοθήκη. Εκεί στον 4ο όροφο του κτηρίου μας περίμενε ο εικαστικός κ. Β. Βαφειάδης, ο οποίος αφού μας ανέφερε λίγα λόγια για τις ομορφιές του τόπου μας, μάς ξενάγησε στον χώρο περιγράφοντάς μας τον κάθε πίνακα ξεχωριστά. Έπειτα μας παρουσίασε τον πίνακα που δημιούργησε ο ίδιος και μας ανάλυσε τα χαρακτηριστικά του. Στο τέλος της περιήγησής μας στον συγκεκριμένο χώρο, οι μαθητές εξέφρασαν τις απορίες τους και ο κ. Βαφειάδης ήταν πρόθυμος να απαντήσει στην κάθε μία ξεχωριστά σχολιάζοντας την θεματική και την τεχνοτροπία του.
Στη συνέχεια, ακολούθησε μία μικρή ξενάγηση από την κ. Μ. Βραχλίωτου στους δύο πρώτους ορόφους του κτηρίου. Μας εξήγησε αρχικά τον τρόπο και τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης. Έπειτα μας ανέφερε την ποικιλία των βιβλίων που διαθέτει η βιβλιοθήκη και μας περιέγραψε τα είδη που υπάρχουν ξεχωριστά στους δύο ορόφους. Ο 1ος όροφος καλύπτει όλες τις ανάγκες και τα γούστα των μικρών παιδιών και των εφήβων μαθητών. Στον 2ο όροφο υπάρχουν βιβλία κυρίως για ενήλικες, ωστόσο η ποικιλία των βιβλίων καλύπτει και τις ανάγκες ενός εφήβου λόγω των ειδών τους. Επίσης ο χώρος διαθέτει αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και δύο αίθουσες αναγνωστηρίου.
Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη τελείωσε με μία μικρή περιήγηση στον 3ο όροφο του κτηρίου. Στον όροφο αυτό μας περίμενε ο κ. Αγγειοπλάστης, ο οποίος μας υποδέχτηκε με χαρά και μας αφηγήθηκε μέσα από προσωπικές του εμπειρίες το πώς κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό αρχειακό υλικό. Με παραστατικό τρόπο ξετύλιξε μπροστά μας τη μουσική ιστορία και το παρελθόν της πόλης των Σερρών μέσα από σπάνιο και πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που φιλοξενείται στο χώρο της βιβλιοθήκης. Τέλος μας μοίρασε από ένα postcard για να θυμόμαστε την επίσκεψή μας στο χώρο αυτό.
Χάρη στην παραπάνω εκπαιδευτική επίσκεψη γνωρίσαμε από κοντά τις εικαστικές δημιουργίες καταξιωμένων Σερραίων δημιουργών, περιηγηθήκαμε στους φιλόξενους χώρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας και ξεφύγαμε για λίγο από τις καθημερινές σχολικές μας δραστηριότητες κάνοντας κάτι ξεχωριστό και δημιουργικό.
Σε γενικές γραμμές ήταν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία που σίγουρα θα θέλαμε να επαναλάβουμε για να ενημερωθούμε για ακόμα περισσότερα πράγματα.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |