Ποίηση για την Ελευθερία
Μια προσπάθεια συνεργατικής συγγραφής ποίησης από μαθητές των Β' και Γ' τάξεων στο μάθημα των Αγγλικών.
Μπορείτε να βρείτε τα ποιήματα των μαθητών στο παρακάτω ηλεκτρονικό βιβλίο:
https://www.flipsnack.com/thekafkia/-.html
(Υπεύθυνη καθηγήτρια: Θέκλα Καυκιά)
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α2 καταθέτουν τις σκέψεις τους για την περίοδο του εγκλεισμού τους στο σπίτι λόγω του COVID-19. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλους και η διενέργεια της τηλεκπαίδευσης είναι η μόνη επαφή τους με τη σχολική πραγματικότητα. Ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν ως μη αναστρέψιμες οι συνέπειες αυτής της «βίαιης» απομάκρυνσης των μαθητών/-τριών από τον βασικό χώρο εκπαίδευσής τους γίνεται ολοένα πιο ορατός…
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κλεονίκη Παυλίδου (Φιλόλογος)
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Kατά το σχολικό έτος 2018-2019 στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας στη Θεματική Ενότητα ‘’Διατροφή και Υγεία’’ οι μαθητές μας (Α-Β-Γ Γυμνασίου) ‘’ζωγράφισαν’’ τη διατροφή τους μέρα προς μέρα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά τρώνε: σε ποιο βαθμό η διατροφή τους είναι σε αρμονία με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και το Eatwell plate.
Με αφορμή την ενότητα για τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου προετοίμασαν ένα αφιέρωμα δίνοντας έμφαση στον χημικό πόλεμο, τα όπλα, τις μάχες των χαρακωμάτων και την τεχνολογία της εποχής. Διαβάστηκαν αποσπάσματα από τη Ζωή εν τάφω του Στρατή Μυριβήλη και το Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, έργα - μνημεία της αντιπολεμικής πεζογραφίας.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας Β Γυμν. Και με υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Τυχάλα Φιλία οι μαθητές υλοποίησαν εργασίες με θέμα το Σεισμό.
Παρακάτω παρουσιάζεται η δουλειά των μαθητών
Στα μαθηματικά με την τάξη της Β’ Γυμνασίου
και στη προσπάθεια εμπέδωσης του μαθήματος της στατιστικής τα παιδιά είχαν την εξής βιωματική πρωτοβουλία. Επέλεξαν μόνοι ένα δείγμα του πληθυσμού της χώρας που ήταν οι κάτοικοι του χωριού τους και μια μεταβλητή π.χ χρήματα που ξοδεύουν κατά τη διάρκεια του μήνα. Βγήκαν λοιπόν συνάντησαν κατοίκους του χωριού τους και αυτά ήταν τα αποτελέσματα.



Στην εποχή της τεχνολογικής έκρηξης το μάθημα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο έχει στόχο την εξοικείωση του μαθητή με την τεχνολογία. Το μάθημα δεν ανήκει στα «παραδοσιακά» μαθήματα, είναι συνθετικό μάθημα, δηλαδή χρησιμοποιούνται και γνώσεις από άλλα μαθήματα. Ο μαθητής τοποθετείται στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η λειτουργία του μαθήματος μετατοπίζεται από το «διδάσκω» στο «μαθαίνω εφαρμόζοντας». Έτσι οι μαθητές αποφασίζουν το «έργο» που θα κατασκευάσουν, ατομικό έργο στην Α΄ τάξη, ομαδικό έργο στην Β΄ τάξη ,ενώ η Γ΄ τάξη επιλέγει και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας , ενότητα 5, οι μαθητές της Β γυμνασίου συζητήσαμε για τα επαγγέλματα και την εργασία παλαιότερα και σήμερα. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε, βέβαια, στα επαγγέλματα με τα οποία σκεφτόμαστε να ασχοληθούμε στο μέλλον. Στην προσπάθειά μας να γνωρίσουμε τα επαγγέλματα αυτά και να διερευνήσουμε τα προσόντα που απαιτούνται, απευθυνθήκαμε σε επαγγελματίες της τοπικής μας κοινωνίας. Αφού συντάξαμε , με τη βοήθεια της καθηγήτριάς μας, Ζαμπούνογλου Βασιλικής, κάποιες ερωτήσεις , διενεργήσαμε συνεντεύξεις, ώστε να πάρουμε τις πληροφορίες που θέλουμε από ανθρώπους που ασκούν τα επαγγέλματα που μας ενδιαφέρουν.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες συνεντεύξεις.
Μάγειρας - Σεφ
Φωτογράφος
Ειρήνη - Πόλεμος
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' Γυμνασίου και συγκεκριμένα της 5ης Ενότητας του βιβλίου " Ειρήνη - Πόλεμος", μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε μέσα στην τάξη τα θετικά της ειρήνης και τα αρνητικά του πολέμου. Διαβάζοντας τα κείμενα της ενότητας συνειδητοποιήσαμε πως η ειρήνη δεν αποτελεί φυσική κατάσταση για πολλές χώρες του πλανήτη. Επιπλέον καταλάβαμε ότι ο πόλεμος φέρνει μόνο καταστροφές και δυστυχία σε όλο τον κόσμο. Όπως πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού εμπνεύστηκαν κάποιες από τις δημιουργίες τους μέσα από αυτά τα γεγονότα, έτσι και εμείς με τη σειρά μας συνεργαστήκαμε όλοι μαζί δημιουργώντας ένα κολάζ θέλοντας να μεταφέρουμε με αυτόν τον τρόπο το δικό μας αντιπολεμικό μήνυμα.
Επιμέλεια Κειμένου
Γραμμένου Ελένη-Μαρία
![]() | ![]() |
---|---|
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Με αφορμή την 6 ενότητα << Κοινωνικά Προβλήματα >> της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής η καθηγήτριά μας Αβραμίδου Χαρά και εμείς εργαστούμε σε ομάδες πάνω σε συγκεκριμένες ενότητες όπως οι παρακάτω
-
Παγκόσμια φτώχεια και ανεργία .
-
Τροχαία ατυχήματα και κυκλοφοριακή αγωγή .
-
Μόλυνση του περιβάλλοντος .
-
Αθλητισμός και βία .
Στην συνέχεια αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες η κάθε ομάδα παρουσίασε την ταινία της με μορφή movie maker, ακολούθησε συζήτηση και στο τέλος εκφράσαμε τις εντυπώσεις μας .
Αντωνίνα Αβαταγγέλου
Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου και με αφορμή το διήγημα « Ο πιστός φίλος» του Όσκαρ Ουάιλντ και της10ης Ενότητας στην αρχαία ελληνική Γλώσσα « Ο Σωκράτης για τη Φιλία» από τα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντα οι μαθητές και οι μαθήτριες με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Αβραμίδου Χαρά, δημιούργησαν μια ταινία με κάποιες από τις δραστηριότητές τους.
Στα πλαίσια του μαθήματος της Μεσαιωνικής και Νεότερης ιστορίας, συγκεκριμένα στη Θεματική ενότητα « Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» και με υπεύθυνη καθηγήτρια την φιλόλογο Αβραμίδου Χαρά, οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου ασχολήθηκαν με διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών . Συγκεκριμένα με τη γέννηση, τη βάπτιση, το θάνατο, την ενδυμασία, τις οικίες, το σχολείο, τις γιορτές και τις διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών. Ακολούθησε εκπαιδευτική εκδρομή στο αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης .Τέλος μαθήτριες προετοίμασαν και έφεραν στην τάξη τηγανίτες με μέλι εκτελώντας πιστά συνταγή από αρχαία κείμενα. Η όλη διαδικασία ήταν απολαυστική. Όλα τα παραπάνω τα παρουσίασαν στην εκπαιδευτική κοινότητα στο τέλος της σχολικής χρονιάς σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον ιδιωτικό βίο των Βυζαντινών.
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
« Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα »
Συμμετοχή του Γυμνασίου Νέου Σουλίου Σερρών στο διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017, με φωτογραφίες από το μαθητή της Β’ Γυμνασίου Ζαμπάκη Θανάση. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα», με σκοπό την προώθηση μειώσιμης κινητικότητας, δηλαδή των μετακινήσεων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.