top of page

Τουριστικός Οδηγός Νέου Σουλίου Σερρών

q1.PNG
q2.jpg
q3.jpg

Μνημόσυνο των ομήρων του 1917

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 τελέστηκε μνημόσυνο για τους 130 αδικοχαμένους από τους Βουλγάρους συντοπίτες μας το 1917. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν για μας παράδειγμα και πρότυπο υπομονής μένοντας προσηλωμένοι στον αρχικό τους στόχο με μοναδικό εφόδιο την πίστη τους στον Θεό. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι του Νέου Σουλίου μαζί με τις δημοτικές αρχές και τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Εμμ. Παππά, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου στο εκεί υπάρχον μνημείο για να τους τιμήσουν.

 

Επιμέλεια Κειμένου

Γραμμένου Ελένη-Μαρία

Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου το έθιμο της Δρακοκτονίας. Μετά την καθιερωμένη εκκλησιαστική λειτουργία τα αγόρια του Δημοτικού και του Γυμνασίου με τη συνοδεία του ιερέα και των ψαλτών τριγυρίζουν στα χωράφια του χωριού κρατώντας εικόνες αγίων. Εκεί πετούν τις εικόνες πάνω στο χώμα για να ευλογήσουν τη σοδειά και στη συνέχεια συνεχίζουν με τα υπόλοιπα χωράφια του χωριού. Όταν επιστρέψουν πίσω στο παρεκκλήσι, δίνεται η εκκίνηση για το έθιμο της Δρακοκτονίας. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, στο Νέο Σούλι υπήρχε ένας δράκος που εμπόδιζε τη ροή των νερών και τα απελευθέρωνε, αφού πρώτα κάθε χρόνο του προσφέρονταν με κλήρο για φαγητό ένας κάτοικος του χωριού. Κάποια χρoνιά ο κλήρος έπεσε στην κόρη του βασιλιά του χωριού. Όταν ήρθε η στιγμή, στον τόπο του μαρτυρίου η βασιλοπούλα παρακάλεσε το Θεό να την σώσει. Τότε εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος πάνω στο άλογο του έχοντας στα χέρια του σταυρό και κοντάρι. Έτσι κατάφερε να φονεύσει το δράκο σώζοντας τη βασιλοπούλα και απελευθερώνοντας τα νερά του χωριού.

Μετά την επιστροφή των παιδιών απ' την περιφορά των εικόνων στα χωράφια του χωριού οι κάτοικοι συγκεντρώνονται όλοι μαζί και περιμένουν με ανυπομονησία την αναπαράσταση. Τέσσερεις μαυροφορεμένες κοπέλες συνοδεύουν τη βασιλοπούλα στον τόπο της θυσίας. Μετά την απαγγελία του ποιήματος ο Αϊ-Γιώργης καβάλα στο άλογο του πλησιάζει και φονεύει το δράκο. Η βασιλοπούλα ελευθερώνεται κι έτσι ακολουθεί χορός και γλέντι για όλους.

 

Αϊ - Γιώργης : Ζιάκας Δημήτρης

 

Βασιλοπούλα : Βαλαωρίτου Βασιλική

 

Μαυροφορεμένες Κοπέλες : 

Γραμμένου Ελένη-Μαρία

Μπεντούλη Αριστέα

Παλιάτσιου Θεανώ

Σάββα Βαΐα 

 

Επιμέλεια Κειμένου

Γραμμένου Ελένη - Μαρία

«Στάβες»

 

Στις 18/02/2018, Κυριακή της Αποκριάς, όπως και κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε στο Νέο Σούλι το έθιμο της στάβας. Οι τρεις σύλλογοι του χωριού συνεργάστηκαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εκδήλωση. Οι κάτοικοι του χωριού παραβρέθηκαν στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου για να ανάψουν όλοι μαζί τη φωτιά. Τα τμήματα παραδοσιακού χορού του Συλλόγου Γυναικών και Φίλων χόρεψαν γύρω από τη φωτιά χορούς της αποκριάς τραβώντας τα βλέμματα όλων. Σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο και όλοι οι παρευρισκόμενοι φάνηκαν να διασκεδάζουν.

Επίσης στην άλλη πλευρά του χωριού μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου συνεργάστηκαν θέλοντας να ανάψουν και οι ίδιοι τη δική τους φωτιά τηρώντας με αυτό τον τρόπο τα έθιμα του χωριού.

Επιμέλεια Κειμένου

Γραμμένου Ελένη-Μαρία

Το βιντεάκι για τη «Στάβα» έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄Γυμνασίου με αφορμή το δίηγημα του Γιώργου Ιωάννου «Να΄σαι καλά δάσκαλε» και υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Κλεονίκη Παυλίδου.

Το Έθιμο του Καρτσμά

Γιορτή Κρασιού

Στις 15–10–2017 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών και Φίλων του Νέου Σουλίου διοργάνωσε την 3η γιορτή κρασιού.

Αρχικά αναφέρθηκαν λίγα λόγια σχετικά με την ιστορία του χωριού και τη σύνδεσή του με το αμπέλι και το κρασί. Έπειτα ακολούθησε ένα μικρό θεατρικό σκετς από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου στην οποία συμμετέχουν παιδιά του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου. Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών σχετικά με το κρασί και το αμπέλι από το μικρό και εφηβικό τμήμα του Συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της γιορτής υπήρχε στο κέντρο της σκηνής μπουφές με παραδοσιακές νοστιμιές του τόπου μας, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το κρασί. Ένα από τα αγαπημένα γλυκίσματα των κατοίκων είναι η μουσταλευριά. Επίσης για τους μικρότερους μας φίλους, έγινε η αναπαράσταση με το πάτημα των σταφυλιών στην οποία οι κύριοι πρωταγωνιστές ήταν οι ίδιοι. Με το τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν για τη διαδικασία που ακολουθείται έως ότου φτάσει το κρασί στα χέρια μας. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με χορό για όλους.

 

Στη γιορτή αυτή συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές του Γυμνασίου :

 

Α’ Γυμνασίου

  • Γκαρίπη Παναγιώτα

  • Καμτσιούρης Χρήστος

  • Κουντουρά Δέσποινα

  • Σίκαλος Χρήστος – Παναγιώτης


 

Β’ Γυμνασίου

  • Ζαμπάκης Θανάσης

  • Κακάτση Κωνσταντίνα

  • Μπεντούλη Αριστέα

  • Μπεντούλη Γεωργία

  • Τσάτση Νικολέτα


 

Γ’ Γυμνασίου

  • Βαλαωρίτου Βασιλική

  • Γραμμένου Ελένη – Μαρία

  • Σάββα Βαϊα

q3
q2
q1
q9
q10
q4
q11
q7
q6
q5
q4

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  Ιστοσελίδας από την καθηγήτρια  Πληροφορικής  ΒΑΒΑΛΕΚΑ  ΑΘΑΝΑΣΙΑ       

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για το σχολικό έτος  2020-21 από την καθηγήτρια Πληροφορικής ΤΟΜΚΟΥ  ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

                                                                                                                 και την Διευθύντρια  &  Φιλόλογο   ΠΑΥΛΙΔΟΥ   ΚΛΕΟΝΙΚΗ

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • White Google+ Icon
bottom of page